Prawdziwy dar natury
Miód wytwarzany jest przez pszczoły z nektarów roślinnych oraz spadzi. Mało kto wie, że miód nigdy nie ulega przeterminowaniu i nigdy się nie psuje.
Konsystencja miodu bywa różna. Przechodzi ona od postaci płynnej, noszącej nazwę PATOKA, do postaci skrystalizowanej zwanej KRUPIEC. Jego barwa jest również zróżnicowana (od białej, przez jasnożółtą aż do brunatno-brązowej) i zależy od rodzaju miodu.
Miody naturalne są wyjątkowym produktem. Te naturalne, łączą w sobie walory smakowe z działaniem leczniczym. Uwielbiany również przez najmłodszych, mają wiele zastosowań – jako dodatek do kanapek, deserów, ciast czy zamiennik cukru w słodzeniu herbaty czy domowej lemoniady. Oprócz tego to niezastąpiony środek na przeziębienia, stosowany od wielu lat. Wiemy, że są one słodkie, smaczne i zdrowe, ale czy potrafimy odróżniać różne gatunki miodów? Wbrew pozorom, więcej ich dzieli niż łączy, przyjrzyjmy się zatem, jak je odróżnić i do czego używać.
Wyróżniamy miody:
Miody dla dzieci – Misie
Aby zachęcić dzieci do jedzenia miodu, Cieszyński Miód wzbogacił swoja ofertę o szklanego misia z miodem malinowym. Ze względu na unikatowy zapach i smak, miód malinowy jest zwykle bardzo lubiany przez dzieci, więc dobrym pomysłem będzie wybranie tej propozycji właśnie dla najmłodszych, którzy często nie lubią powszechnie znanych nam miodów.
Słoiczek Misia zachęca dzieci do zjadania miodu a jednocześnie jest ładna ozdoba.
,, Dzieci lubią misie, misie lubią dzieci ”
Misie dostępne w 3 rodzajach.
Lipowy
Regularne spożywanie miodu lipowego wzmacnia układ odpornościowy, wspomaga organizm w walce z infekcjami. Miód jest polecany w przeziębieniach i grypie. Zawiera sporo olejków eterycznych, dlatego skutecznie niszczy drobnoustroje, które podczas choroby zasiedlają drogi oddechowe. Oprócz tego działania doraźnego, regularne spożywanie miodu ma też działanie długofalowe – ogranicza ryzyko wystąpienia chorób serca i krążenia, działa pozytywnie na układ nerwowy i pokarmowy, a także stabilizuje nastrój. Na nerwicę i stres jest jednym z najłagodniejszych i najbezpieczniejszych uspokajaczy. Zauważono również pozytywne działanie miodu u chorych z problemami układu moczowego oraz cierpiących na cukrzycę insulinoniezależną – miód lipowy pomaga bowiem utrzymywać ustabilizowany poziom cukru we krwi.
Spadziowy
Powstaje ze spadzi, czyli soku niektórych drzew. To lepka, słodka wydzielina występująca głównie latem w postaci kropelek na drzewach, wydzielana przez mszyce i czerwce wysysające soki z młodych pędów i liści.
Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dlatego też dobrze wpływa na przeziębienia i poważniejsze choroby, takie jak np. zapalenie płuc, przez co polecany jest w czasie przeziębienia. Miód spadziowy dzięki bogactwu flawonoidów, stosowany jest także przy schorzeniach układu krwionośnego i pozytywnie działa na serce dzięki właściwościach przeciwmiażdżycowych
Ponadto sprawdza się w leczeniu anemii, astmy, kamicy nerkowej oraz reguluje przemianę materii,. Chwalony jest także przez swoje właściwości przeciwrakowe
Akacjowy
Miód z Robinii często nazywanej przez pszczelarzy białą lipą lub białą Akacją Miód akacjowy pozyskuje się w okresie kwitnienia (od maja do czerwca) wspomnianej rośliny. Jest on zupełnie inny od wszystkich bursztynowych czy herbacianych miodów. Jest to miód jasno słomkowego koloru, czasem przechodzący w słomkowożółty. W postaci lejącej, jest prawie bezbarwny. Po skrystalizowaniu przybiera biały lub kremowo-żółty kolor. Krystalizacji ulega bardzo wolno, a w postaci płynnej może pozostać przez kilka miesięcy.
Pachnie nieco mdło z wyczuwalną nutą woni kwiatów akacjowych. Ma subtelny, ale słodki smak, toteż zyskał uznanie wśród najmłodszych konsumentów. Cieszyński miód akacjowy pomaga na wszystkie sprawy związane z przemianą materii, zgagą, nadkwasotą i na wszystkie problemy z jelitami: „ Jest to też miód, który z kolei ma najwięcej fruktozy, dlatego mała łyżeczka dla diabetyka, dla uzupełnienia fruktozy, jest w sam raz.”
Faceliowy
Miód faceliowy posiada przede wszystkim właściwości lecznicze, używać go powinny osoby mające problemy z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ miód skutecznie je obniża. Jest produktem, który świetnie wzmacnia odporność i zapobiega stanom zapalnym górnych dróg oddechowych, ponieważ cechują go właściwości bakteriobójcze.
Dzięki zawartej w miodzie cholinie chroni naszą wątrobę, zwłaszcza przy zatruciach. Miód faceliowy wspomaga także leczenie chorób układu pokarmowego: wrzodów żołądka i dwunastnicy, nieżytu żołądka, problemów z woreczkiem żółciowym oraz trzustką. Pomocny jest również przy leczeniu astmy oskrzelowej. Miód faceliowy stosowany jest przy leczeniu chorób układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego oraz miażdżycy. Zawarte w miodzie jony takie, jak: magnez, żelazo i kobalt, wpływają na stymulację czerwonych ciałek krwi. Miód ten należy spożywać zatem po dużym wysiłku fizycznym oraz intelektualnym.
Gryczany
Miód gryczany jest powszechnie znany ze swoich właściwości leczniczych. Przede wszystkim zawiera rutynę czyli substancję, która wzmacnia i oczyszcza naczynia krwionośne. Właśnie dlatego poleca się go w szczególności osobom w podeszłym wieku, cierpiącym na problemy związane z układem krążenia np. miażdżycę. Cukry proste zawarte w miodzie gryczanym wchłaniają się prosto do krwiobiegu, omijając przy tym wątrobę. Dzięki szybkiemu wchłanianiu mogą w krótkim czasie odbudować mięsień sercowy. Wspomniana wcześniej rutyna hamuje rozkład witaminy C, a dodatkowo znacząco przyspiesza gojenie się ran wewnętrznych i zewnętrznych w związku z tym zaleca się jedzenie go przy złamaniach. W związku z dużą zawartością magnezu miód gryczany koi zszargane nerwy oraz reguluje pracę serca.
Od naszych Klientów dowiedzieliśmy się że jest bardzo dobry z miodem na kaszel podając wieczór przed spaniem.
Malinowy
„Kto miód malinowy trzy razy dziennie po łyżeczce spożywa, sędziwego wieku dożywa”.
Miód malinowy jest zebrany z kwiatów malin a nie jak niektórzy mylą miód z dodatkiem soku malinowego. Pszczoły zbierają z kwiatów a nie z owoców. Malina ma niesamowite właściwości zdrowotne i już nasze babcie o tym wiedziały robiąc kompoty z malin, dżemiki czy sok, który podawali do herbaty przy przeziębieniach i chorobach. Miód malinowy działa napotne i przeciwgorączkowe. Ma zastosowanie profilaktyczne i prewencyjne w schorzeniach miażdżycowych. Stosuje się go w przeziębieniach oraz schorzeniach górnych dróg oddechowych. Ma również zastosowanie w nieżycie żołądka i jelit i jest wskazany przy leczeniu tych organów. Wzmacnia układ odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm, wspomaga pracę serca. Ze względu na delikatność i łagodność może być szczególnie polecany dla dzieci. Doskonale nadaje się do sporządzania napojów orzeźwiających i słodzenia. Jest miodem oryginalnym i stosunkowo rzadko spotykanym.
Mniszkowy
Miód z mniszka lekarskiego (tzw. Mlecz ) jest zaliczany do jednego ze szlachetniejszy miodów pozyskiwanych w maju. Już nasze babcie doceniały jego zbawienne właściwości, przygotowując z niego syrop.
Miód mniszkowy jest świetnym wyborem w leczeniu wielu schorzeń i dolegliwości. Stosuje się go przede wszystkim w chorobach związanych z wątrobą i drogami żółciowymi. Dzięki zawartości choliny obniża on poziom lipidów w wątrobie, a także powoduje efekt żółciopędny. Jest dobrym lekarstwem na problemy trawienne, nerki, drogi moczowe i pęcherz, łagodzi nadkwasotę, działa osłonowo. Dzięki właściwościom moczopędnym przyspiesza on wydalanie toksyn z organizmu i stanowi duże wsparcie w leczeniu kamicy nerkowej.
Miód mniszkowy z dodatkiem pyłku kwiatowego wspomaga leczenie prostaty!
S Rapsu (Rzepakowy)
Właściwości miodu rzepakowego docenią przede wszystkim osoby, które mają kłopoty z ciśnieniem i sercem, chorzy na miażdżycę. Substancje zawarte w miodzie rzepakowym stymulują metabolizm organizmu. Sprawdzi się w trakcie leczenia stanów zapalnych dróg oddechowych. Wzmacnia serce, dzięki zawartości potasu i magnezu normalizuje ciśnienie krwi. Miód rzepakowy regeneruje organizm osłabiony wysiłkiem psychicznym lub fizycznym. Wspomaga pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego, wpływa korzystnie na układ pokarmowy – pomaga pozbyć się zgagi i wrzodów. Miód wykorzystuje się jako lek na oparzenia – po przyłożeniu w podrażnione miejsce chroni skórę przed powstawaniem pęcherzy i rozwojem zakażenia. Miód rzepakowy jest najszybciej przyswajalny przez organizm w porównaniu z innymi miodami.
Świetnie sprawdza się mieszanka: ciepła woda z miodem i cytryną. Kiedy organizm jest osłabiony najlepiej zaczynać dzień od takiego bardzo zdrowego izotoniku lub jako słodzik do kawy czy herbaty.
Nasz miód jest kremowy, to znaczy że już nigdy nie skrystalizuje i zawsze będzie miał konsystencje do smarowania.
Wielokwiatowy
Miód wielokwiatowy który łączy w sobie niezwykłe właściwości różnych pożytków pszczelich. Jego smak może być bardzo zróżnicowany w zależności od tego, jakie pożytki dominowały podczas zbierania nektaru przez pszczoły.
Nie tylko smak miodu wielokwiatowego może być różny, ale też jego kolor. Miód z kwiatów wiosennych jest jasny i delikatnie słodki, natomiast miód z kwiatów jesiennych ma ostrzejszy i bardziej wyrazisty smak, jest też ciemniejszy.
Warto spożywać go w stanach przemęczenia i braku energii – jest naturalnym sposobem na przywrócenie równowagi organizmu.